Zanatlije i preduzetnici ne moraju da “defiskalizuju” fiskalne kase

Bez autora
Sep 23 2012

Povodom učestalih pitanja zanatlija i preduzetnika o obavezi plaćanja tzv. “defiskalizacije” fiskalnih kasa, Ministarstvo finansija obaveštava javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za “defiskalizaciju” kase. Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (GPRS terminal).Reč je o preporuci Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave, u skladu sa Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Zanatlije i preduzetnici ne moraju da “defiskalizuju” fiskalne kasePovodom učestalih pitanja zanatlija i preduzetnika o obavezi plaćanja tzv. “defiskalizacije” fiskalnih kasa, Ministarstvo finansija obaveštava javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za “defiskalizaciju” kase.

Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (GPRS terminal).

Reč je o preporuci Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave, u skladu sa Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Preporuka se odnosi na sve preduzetnike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod (paušalci), odnosno na 20.821 obveznika.

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama trebalo bi da omogući uštedu koja se kreće i do 40.000 dinara godišnje, a najveća korist je u smanjenju ukupnog administriranja pri otvaranju i samom funkcinisanju radnje.

Uredba o ukidanju fiskalnih kasa za zanatlije, kojom se 35 delatnosti oslobađaju obaveze posedovanja fiskalnih kasa, počela je da se primenjuje od 1. septembra.

Spisak delatnosti koje nemaju obavezu držanja fiskalnih kasa možete naći na sajtu Poreske uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik